YAU, Ogy Ahmad Daud wakaf 10,000 al-Quran di rantau Asia Tenggara

Yayasan Ammirul Ummah (YAU), sebuah Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) yang diasaskan di Terengganu, hari ini melancarkan Program Wakaf 10,000 Naskah Al-Quran bagi mempertingkatkan lagi pembangunan Islamiah di rantau Asia Tenggara.

Program tersebut dilancarkan oleh Pengarah Urusan YAU, Ibrahim Ridhwan Ismail serta sukarelawan premier YAU, seniwati Fauziah Ahmad Daud, di Masjid Al Hidayah, Taman Melawati, Hulu Kelang.

Turut hadir ramai personaliti terkenal seperti Kismah Johar, S Atan, Sandakiah Aziz, Aiman Badrul dan Zaidi Omar.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fauziah Ahmad Daud (@kak_ogy)


Wakaf ke Jawa Barat, Indonesia

Ibrahim berkata, ke semua 10,000 naskah Al-Quran yang mempunyai terjemahan akan diwakafkan ke Jawa Barat, Indonesia. Ia sekali gus melengkapkan jumlah 50,000 naskah yang diwakafkan kepada pelbagai pihak bagi tahun 2022 ini.

“Tahun lalu (2021), sebanyak 135,000 Al-Quran telah kami wakafkan kepada umat Islam di Indonesia seperti di Lombok, Sulawesi Utara, Bali, Papua Barat, Maluku dan Riau,” jelasnya.

Ibrahim (kiri sekali) bersama anak-anak seni di majlis wakaf 10,000 al-Quran.

Beliau berkata, segala program kebajikan yang dibuat atau disertai oleh YAU adalah menerusi sumbangan derma daripada individu dan badan-badan korporat.

YAU yang ditubuhkan pada 22 April 2001 telah menjalankan pelbagai program amal bagi membantu masyarakat Islam di Malaysia dan luar negara.

Program kem4nusiaan, sosio-ekonomi

Ia merangkumi program bercorak kem4nusiaan, pembangunan sosio-ekonomi dan kesihatan. Ini termasuklah wakaf Al-Quran, wakaf masjid, bantuan benc4na alam, sumbangan bakul makanan untuk asnaf dan pelajar miskin serta sumbangan kerusi roda untuk golongan Orang Kelainan Upaya (OKU).

Ibrahim berkata lagi, sehingga kini YAU telah membina empat buah masjid di Indonesia dan menyelenggara banyak masjid di sekitar Terengganu dari segi kemudahan tandas-tandas.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fauziah Ahmad Daud (@kak_ogy)


“Sebanyak enam masjid telah siap dibina di Indonesia iaitu Masjid Al Ma’mun di Garut, Masjid Nurul Jihad (Lombok), Masjid Darussalam (Jakarta), Masjid Al Ikhlas (Tasik Malaya), Masjid Az Zikri (Medan) dan Masjid Darul Ibtida (Serang).

“Masjid lain yang sedang dibina adalah Masjid Al Mukarramah di Buton, Masjid Miftahul Jannah (Donggola), Masjid Nurul Mujahidin (Luwu) dan Masjid Miftahussudur (Nusa Tenggara).

“Kos membina masjid di Indonesia adalah sekitar RM300,000 namun di Malaysia kosnya sekali ganda lebih tinggi. Jadi kami lebih fokus kepada penyelenggaraan masjid-masjid di negara kita khususnya di Terengganu,” jelasnya yang turut menyalurkan bakul makanan kepada warga Palestin, Sri Lanka selain Malaysia sendiri.

Majlis pada hari ini turut menganjurkan Kuliah Dhuha oleh PU Syed Mohd. Bakri Syed Ishak yang tampil berkongsi ilmu yang bermanfaat tentang amalan bersedekah kepada hadirin.

Sebelum ini YAU pernah menerbitkan dua filem pendek d4kwah iaitu Iqra’ serta Aidil & Atok arahan Fauziah Datuk Ahmad Daud.

Sementara itu, orang ramai juga boleh memberi sumbangan kepada m4ngsa-m4ngsa gemp4 bumi di Cianjur, Jawa Barat.

Sebarang sumbangan kepada YAU boleh disalurkan ke akaun Maybank (5630 1927 1201) atau CIMB (8603 3382 18).

Untuk info tambahan, hubungi Ibrahim Ridhwan Ismail (013-621 7881).

Sumber :kosmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!