Fazura terkil4n, anak saudara aut1sm dih3rdik dalam pesawat

PETALING JAYA – Pelakon Nur Fazura terkil4n dengan sikap seorang penumpang pesawat yang bertindak mengh3rdik anak dan anak saudaranya ketika di dalam pesawat menuju pulang ke ibu kota selepas bercuti di Pulau Langkawi, Kedah.

Isteri Fattah Amin itu bertanyakan soalan kepada golongan ibu bapa mengenai insid3n dit3mpelak orang asing gara-gara reaksi tidak diduga puteri serta anak buahnya yang juga kanak-kanak aut1sm.

“Nak tanya ibu bapa seluruh Malaysia. Pernah tak anda semua bawa anak-anak kecil naik kapal terbang, dan mereka gementar dalam perjalanan di udara?

“Anak-anak kecil, macam Fatima baru nak masuk dua tahun. Sepupu Fatima pula an4k syurga, aut1stik.

“Apa perasaan anda jika ada penumpang wanita lain mengh3rdik ‘kalau awak semua tak boleh kawal anak sendiri, mereka tak patut terbang’, sambil menunjuk-nunjuk jari ke arah anak anda?” soalnya.

Fazura meluahkan persoalan tersebut menerusi sebuah hantaran dalam Instagram miliknya yang turut memaparkan gambar percutian seisi keluarga termasuk bersama suami dan puteri mereka, Nur Fatima Aisya.

Mereka bercuti di pulau peranginan popular tersebut bersempena sambutan ulang tahun ke-39 aktres dan usahawan popular berkenaan.

Menerusi hantaran sama, bintang Golf & Gincu itu turut menitipkan doa kepada semua ibu bapa supaya terus diberi keku4tan dalam menjaga anak-anak mereka.

“Semoga Allah SWT memberikan kes4baran kepada semua ibu bapa terutama para ibu dalam menjaga amanah-Nya. Amin,” katanya lagi.

Sementara itu, dalam ruangan komen, ramai pengikut termasuk rakan selebriti seperti Catriona Ross berkongsi pandangan terutama membabitkan tindakan k4sar terhadap anak istimewa.

“Sungguh kej4m, s4ngat biadab! Orang ramai sepatutnya lebih empati terhadap kanak-kanak terutama anak istimewa.

“Anak lelaki saya juga aut1sm. Semoga Allah memberikan kesabaran kepada kita semua,” tulisnya.

Aktres Diana Danielle pula menceritakan tindakan tenang seorang ayah di sebuah taman awam apabila ditegvr individu tidak dikenali mengenai pelakuan anak syurganya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nur Fazura (@missfazura)


“Apabila di tempat umum dan anda nampak ada kanak-kanak men4ngis atau sebagainya, jika tidak dapat menolong sekurang-kurangnya jangan patahkan semangat mereka atau ibu bapa mereka.

“Setiap kanak-kanak berhak pergi ke taman mahupun menaiki kapal terbang,” katanya.

Pada masa sama, ramai lagi pengikut laman Instagram Fazura mended4hkan pengalaman berdepan situasi yang seakan sama dengan aktres berkenaan.

Tidak kurang juga meluahkan rasa tidak pu4s hati atas perlakuan wanita terbabit yang tidak boleh bert0leransi dengan penumpang yang membawa anak kecil dan anak istimewa. – KOSMO! ONLINE

Sumber :kosmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!