Pelakon Gerak Khas ACP Shaharon Anuar Bersara Sebagai Pegawai P0lis

PEMINAT drama Gerak Khas mahupun naskhah melibatkan kepolisan tentu sahaja mengenali Datuk Shaharon Anuar Abdul Latif.

Meskipun memegang status sebagai pegawai p0lis, Shaharon Anuar, 60, bagaimanapun memiliki bakat besar dalam bidang lakonan.

Katanya, beliau bermula sebagai model iklan komersial sebelum membuat penampilan sulung dalam filem terbitan Skop Production Sdn Bhd. iaitu Pemburu Bayang.

“Pertama kali menceburi dunia seni sebagai bakat utama dalam iklan Toyota Land Cruiser-Jungle Out There pada tahun 1989.

“Kemudian saya mulakan kerjaya lakonan sebagai detekt1f dalam filem Pemburu Bayang yang dikeluarkan pada 1992,” jelasnya kepada mStar.

datuk3

Meskipun membawakan watak pembantu, kemunculan Shaharon Anuar tetap mendapat perhatian penonton dalam siri Gerak Khas.

Mengulas lanjut mengenai kerjaya lakonan, Shaharon Anuar mendapat kebenaran bersyarat untuk berlakon di luar waktu tugas.

Bagaimanapun watak yang dibawa tidak boleh mencem4r imej P0lis Diraja Malaysia (PDRM) selain hanya dilakukan selepas waktu bekerja.

“Saya berlakon selepas waktu pejabat atau hujung minggu dan cuti umum. Terlibat dalam bidang ini saya perlu melupakan waktu rehat atau masa untuk dihabiskan bersama keluarga kerana perlu berada di set penggambaran.

“Melakonkan watak pegawai p0lis bukan satu membeb4nkan kerana saya sendiri seorang anggota p0lis. Saya anggap perkara itu biasa dan sama seperti tugasan harian.

“Produksi akan kumpul semua babak melibatkan saya dalam masa satu hari. Dianggarkan 15 atau 20 babak satu hari penggambaran bermula pukul 9 pagi dan tamat pada 12 tengah malam atau 2 pagi,” ujarnya.Kemudian saya mulakan kerjaya lakonan sebagai detektif dalam filem Pembvru Bayang yang dikeluarkan pada 1992

DATUK SHAHARON ANUAR

PESARA P0LIS DAN PELAKON GERAK KHAS

Shaharon Anuar secara rasminya bersara pada 1 Ogos lalu selepas 38 tahun berkhidmat dengan jawatan terakhirnya sebagai Ketua Jabatan Pengurusan, Ibu Pejabat P0lis Kontinjen Kuala Lumpur, pangkat Senior Asisten Komisioner (SAC).

Beliau merancang untuk meneruskan aktiviti kebajikan bersama badan bukan kerajaan (NGO) selepas persaraannya.

“Sekiranya ada peluang saya akan teruskan kerjaya lakonan mahupun membuka rumah produksi sendiri. Mungkin juga saya akan menceburi bidang korp0rat,” katanya.

Selain itu Shaharon Anuar juga tidak dapat melupakan kenangan manis ketika berlakon dalam filem Gerak Khas The Movie pada 2001.

Untitled design (26)

Selain Datuk Yusof Haslam, Shaharon Anuar juga pernah bekerjasama dengan barisan pelakon antaranya Datuk AC Mizal, A.Galak, Erra Fazira, Abby Abadi, Deen Mydin, Farid Amirul, Norman Hakim.

“Saya mengikuti promosi filem di beberapa negeri dan tidak menyangka sambutan positif peminat sangat menggalakkan sehingga diserbu mereka.

“Walaupun pelakon pembantu tetapi itu menjadi satu kenangan manis yang tidak dilupakan,” terangnya.

Bercerita mengenai kerjaya sebagai angg0ta p0lis, Shaharon Anuar memberitahu, dia pernah ditawarkan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat universiti selepas tamat peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) namun dit0lak.

Beliau tangguhkan hasrat itu kerana mahu membantu ayahnya iaitu seorang petani untuk menyara keluarga memandangkan dia anak sulung daripada lima orang adik beradik.

Untitled design (27)

Selain berkhidmat sebagai anggota polis dan berlakon, Shaharon Anuar turut bertugas sebagai penulis skrip drama, pengarah drama, pengacara majlis, penyampai radio Program P0lis dan Anda.

“Bermacam pekerjaan saya lakukan antaranya buruh am ladang kelapa sawit di kawasan Air Putih Taiping; buruh kontrak di Perumahan Taman Greenwood, Gombak; pengawal kesel4matan di sekitar bandaraya Kuala Lumpur dan Keramat; penyelia projek syarikat pembinaan dan pegawai kerani di Felcra Seberang Perak.

“Ketika tawaran kekosongan jawatan Inspekt0r Percubaan, saya memohon dan Alhamdulillah berjaya.

“Pada 4 November 1984 saya melapor diri di Pusat Latihan P0lis (Pulapol) Jalan Semarak Kuala Lumpur menjalani latihan asas selama enam bulan,” terangnya yang selepas itu melanjutkan pelajaran ke peringkat Ijazah ketika dalam perkhidmatan.

Shaharon Anuar berkahwin dengan Datin Norasmaria dan memiliki lapan orang cahaya mata serta tiga orang cucu.

Antara filem lakonan beliau Gerak Khas The Movie 1 dan Maria Mariana 2.

 

Sumber :mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!