“Abang t0long jangan….,”- Sc4mmer m0hon maaf, ters3ksa angkara dis4ntau pembeli

PETALING JAYA – ‘Abang tol0ng jangan s3ks4 saya, tiga hari saya munt4h p4ku, saya pulangkan duit abang, saya mer4yu pada abang, saya tak t4han’.

Demikian r4yuan seorang individu yang dikatakan peniaga ‘sc4mmer’ terhadap seorang pembeli apabila dia mula ters3ksa dengan kiriman ‘s4ntau’ terhadapnya.

Situasi itu dikongsikan menerusi tangkap layar perbualan antara dua individu terbabit di aplikasi WhatsApp.

Menurut individu yang dipercayai pembeli, dia berbuat demikian gara-gara beng4ng dengan peniaga berkenaan kerana men1pu dalam urusan jual beli.

Katanya, duit yang dibayar ‘les4p’ dan barangan tersebut tidak dihantar kepadanya dalam tempoh yang dijanjikan sehingga sanggup membalas dengan cara h4lus seperti itu.

“Aku cakap aku buat, kau bayar semula duit aku sebelum aku hantar lagi (s4ntau) pada kau, salah orang kau nak sc4m,” katanya.

Dalam pada itu, tangkap layar perbualan tersebut menjadi tular di Facebook dan Twitter sejak Isnin lalu dan pelbagai re4ksi turut diberikan oleh orang ramai.

Rata-ratanya terk3jut dengan tindakan ber4ni si pembeli dan ada yang beranggapan perkara itu adalah salah kerana ia dilihat kej4m.

“Niat tak mengh4lalkan cara, walaupun dia pulang semula duit, d0sa sy1rik dengan Allah?, d0sa kita s4ntau orang?, ciap Dahlia.

“Orang yang s4ntau ini sebenarnya sama sahaja perangai dengan ‘sc4mmer’, kej4m,” ujar Ezal Daniel. – KOSMO! ONLINE

Sumber :kosmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!