“Mak akhirnya pergi juga” Pelakon Veteran Aripah Damanhuri Men1ngg4l Dun1a.

LEBIH sebulan dirawat di H0spital Kuala Lumpur akibat jangkitan kum4n pada seluruh 0rgan, dram4tis Aripah Damanhuri, 73, disahkan men1nggal dunia pada pukul 8.15 pagi, Selasa.

Berita itu disahkan oleh anak bongsu kepada pelakon itu iaitu Fais Nurpais Ismail ketika dihubungi mStar.

Menurut Fais, jen4zah ibunya masih berada di h0spital dan akan dibawa ke surau Al Tarbiyah Taman Melewar kemudian disem4dikan di anah Perku.bvran Raudhatul Sakinah Taman Batu Muda.

Kemudian akan bawa jen4zah pergi ke surau Tarbiyah Taman Melewar untuk urusan solat.

FAIS NURPAIS ISMAIL

ANAK ARIPAH DAMANHURI

 

“Ya, mak baru saja men1nggal pada pukul 8.15, tadi di wad 23, HKL. Jen4zah masih berada di wad dan Insya-Allah urusan m4ndi dan kafan akan dilakukan di HKL melalui f0resik.

“Kemudian akan bawa jen4zah pergi ke surau Tarbiyah Taman Melewar untuk urusan solat. Insya-Allah jen4zah akan dikebv.mikan di Raudhatul Sakinah , dekat area Batu Muda.

“Cumanya pukul berapa sampai sana, saya akan maklumkan kemudian… Insya-Allah,” kata Fais.

Pada 23 April lalu, Aripah Damanhuri, 73, dimasukkan ke HKL kerana paras 0ksigen menurun dan terp4ksa dit1durkan selepas disyaki mendapat j4ngkitan kum4n dalam p4ru-p4ru.

Anaknya, Fais Nurpais memaklumkan Aripah diberikan b4ntuan pern4fasa selain semua jenis ubat penguat j4ntung sudah dih3ntikan.

Aripah Normah Damanhuri

Aripah merupakan kakak kepada pelakon Normah Damanhuri.

Malah, org4n-org4n pelakon itu juga semakin sembuh daripada j4ngkitan kum4n.

Menerusi lap0ran mStar pada 10 Mei lalu, adik kepada Allahyarham Aripah iaitu pelakon Normah Damanhuri berkata kakaknya ketika itu menunjukkan perkembangan positif.

Pelakon berusia 68, memberitahu, biarpun belum sedar sepenuhnya, namun kakaknya itu memberi respons setiap kali dipanggil.

Dalam pada itu, menerusi laman Facebook Fais juga meminta mana-mana pihak menghubunginya sekiranya arw4h mempunyai hut4ng yang belum selesai.

“Pohon sedekahkan doa kepqada mak ya. Kalau mak ada apa-apa hut4ng yang belum l4ngsai, hubungilah saya, Insya-Allah,” tulisnya.

Allahyarham mula bergiat aktif dalam bidang lakonan sejak 1980 an dan kekal aktif dalam televisyen dan filem.

Antara filem lakonannya iaitu Senario XX (2005) dan 8 Jam (2012) manakala drama berjudul Airmata Maria, Gerak Khas musim 11 dan Antara Maghrib dan Isyak.

 

Sumber :mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!