“”Saya melihat anak2 mengejar l0ri s4mpah” – Aliff Aziz terk3jut ada manusia hidup dalam timbunan s4mpah

PENGALAMAN berada di perkampungan samp4h yang terletak di Sandakan, Sabah membuatkan penyanyi dan pelakon Aliff Aziz lebih meng1nsafi diri dan tahu erti bersyukur.

Aliff yang berada di sana bagi menjalani penggambaran telemovie Sekolah S4mpah juga terk3jut apabila pertama kali melihat kewujudan sebenar kediaman dalam sebuah kawasan timbunan s4mpah yang besar.

“Saya datang ke lokasi dan kemudian pulang ke hotel selepas selesai penggambaran. Bayangkan kehidupan mereka yang tinggal di sana. Memang terk3jut apabila melihat keadaan sebegitu wujud.

“Berada di sana membuatkan saya insaf kerana ada orang yang hidup sus4h begitu. Ia juga jadikan saya lebih bersyukur dengan kehidupan yang dimiliki,” katanya kepada mStar.

Aliff atau nama sebenarnya Muhammad Aliff Aziz, 31, berkongsi pengalaman tersebut ketika sidang media drama Sekolah S4mpah yang dijalankan secara atas talian pada Rabu.

aliff aziz 1

Aliff akui cabaran drama ini besar untuk membuatkan penonton faham 1su yang dihadapi.

Mengulas lanjut keadaan yang terjadi, Aliff berharap drama yang bakal ditayangkan pada 28 Mei di saluran Astro Citra itu dapat membuka mata banyak pihak bagi menghulurkan b4ntuan.

“Isu yang dipaparkan dalam drama ini adalah sesuatu yang s3nsitif dan ia benar-benar wujud. Menjadi tanggungjawab saya sebagai pelakon untuk membuatkan penonton dapat terima apa yang ingin diketengahkan.

“Saya harap selepas drama ditayangkan, ia dapat membuka mata banyak pihak untuk menghulurkan b4ntuan. Mas4lah berlaku apabila mereka yang tinggal di situ tidak menerima pendidikan sewajarnya.

Bayangkan kehidupan mereka yang tinggal di sana. Memang terk3jut apabila melihat keadaan sebegitu wujud

ALIFF AZIZ

PENYANYI/PELAKON

“Saya melihat sendiri bagaimana anak-anak di sana mengejar l0ri s4mpah dan mengutip apa sahaja barang keperluan untuk digunakan atau dijual semula,” ceritanya.

Sementara itu, Ebi Kornelis yang bertindak sebagai pengarah memberitahu dia tidak ada mas4lah diberi tanggungjawab menghidupkan cerita ini walau menerima tawaran di saat akhir.

Kata Ebi yang juga merupakan bekas peserta Akademi Fantasia musim kelima, dia sendiri melalui pengalaman membesar dalam keadaan sus4h di mana hidup tanpa bekalan elektrik.

sekolah sampah 1

Ebi (kanan), merasa senang diberi kepercayaan sebagai pengarah.

“Cerita ini amat dekat dengan hati saya kerana saya sendiri membesar di kawasan yang serba kekurangan. Saya tahu perasaan mereka dan tidak ada mas4lah untuk menghidupkan jalan cerita.

“Cab4ran utama ketika penggambaran adalah perlu ‘bermain’dengan s4mpah dan jalan di sekitar kawasan tersebut juga membuatkan kru dan pelakon mud4h letih,” ujarnya.

 

Sumber :mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!