“Saya tengok sendiri”- Mawi, S4kit Ustaz Kazim bukan g1mik

KUALA LUMPUR: Tindakan pendakwah selebriti, Datuk Mohd Kazim Elias berkongsi peny4kit mist3ri dihid4pi di Facebook (FB) meng3jutkan sehingga ada peminat mend4kwa aksi itu tidak lebih daripada g1mik memprom0sikan filem Zim Zim Ala Kazim yang sedang dalam pembikinan.

Ketika perkara itu h4ngat diperkatakan, bukan sahaja net1zen, malah selebriti meragui hantaran dimuat naik pend4kwah berkenaan yang disunting Mawi untuk membintangi filem berkisar kisah hidupnya.

Namun, Mawi atau nama sebenar, Asmawi Ani menjelaskan, perkongsian Mohd Kazim berhubung peny4kit dihidapi adalah betul.

“Memang Ustaz Kazim kena peny4kit kulit. Apa yang dikongsi di laman sosial beliau semalam (kelmarin), adalah benar. Dengan keadaan kulit Ustaz Kazim begitu, kami jadikan sebagai jalan cerita untuk filem saya.

“Saya memang mengikut apa yang terjadi kepada Ustaz Kazim bagi menjadikan filem itu lebih realistik. Cuma kami memang ada menambah sedikit kes4n solekan,” katanya kepada BH Online.

Hantaran dimuat naik Mohd Kazim mengenai keadaan kesihatannya itu tular apabila pend4kwah terbabit berkongsi foto tangan kirinya yang ‘tvmbuh’ ketvlan kecil.

Melalui keterangan gambar, pend4kwah terkenal itu mer4yu mana-mana pihak yang mampu mengvbati peny4kit mist3ri untuk memb4ntunya yang sudah tidak tahan men4nggung d3rita.

Namun, Mawi bersyukur Mohd Kazim masih mampu meneruskan penggambaran filem berkenaan biarpun dalam kes4kitan.

“Dalam keadaan yang tidak berapa sih4t, Alhamdulillah, Ustaz Kazim masih mampu memberi komitmen menyiapkan filem itu. Malah, beliau kuatkan diri untuk meneruskan penggambaran,” katanya.

Barangkali menyedari hantaran dimuat naik di FB menimbulkan tanda tanya sehingga ada yang menvduhnya sengaja mahu mempromosikan filem lakonannya, Mohd Kazim tampil membuat penjelasan.

Mohd Kazim mend4kwa, beliau sengaja menyembunyikan perkara itu, selama ini.

Namun, selepas pelbagai usaha dilakukan sejak lapan bulan lalu, g4gal, termasuk mendapatkan raw4tan secara moden dan tradisional, Mohd Kazim tidak dapat menyembunyikan lagi mas4lah dih4dapi.

“Ini keadaan wajah saya sekarang. Selama ini, saya sembunyikan melalui tampalan solekan apabila muncul di khalayak ramai.

“Luk4 itu bukan hanya pada wajah, sebaliknya, seluruh tubuh. Ia terjadi dengan sendiri sehingga mengeluarkan d4rah dengan tidak semen4-men4.

“Saya tidak boleh siarkan keadaan (anggota badan lain) yang lain kerana m4lu dan rend4h diri. Saya hanya siarkan bahagian lengan sebagai kiasan mengenai keadaan badan dan dengan harapan ada yang sudi membantu.

“Saya perlukan pertolongan siapa sahaja, baik doktor atau pakar perubatan alternatif bagi mer4wat saya,” katanya.

Jelas Mohd Kazim lagi, kulitnya bukan saja s4kit dan g4tal, malah turut dirundung em0si p3dih dan g3lisah.

Malah tidurnya turut terg4nggu sejak beberapa bulan lalu kes4n daripada peny4kit dih4dapi.

“Saya bimbang keadaan itu akan menghilangkan saya dari dunia d4kwah. Walaupun s4kit, saya tetap menerima semua jemputan ceramah dan program.

“Kadang-kala saya masuk dan keluar dari tempat ceramah dengan terg3sa-g3sa kerana tidak dapat men4han kep3dihan dan kes4kitan yang ditanggung.

“Walaupun pernah dilabel s0mbong kerana tidak beramah mesr4 dengan pendengar seperti dahulu, saya tabahkan hati. Saya yakin orang ramai tidak tahu keadaan sebenar diri ini,” katanya yang turut memohon maaf sekiranya perkataan dan tingkah lakunya menggvris h4ti mana-mana pihak.


Penggambaran filem Zim Zim Ala Kazim sedang rancak dikendalikan di Ipoh, Perak dan sudah memasuki hari ke-10.

Filem mengangkat kisah hidup Ustaz Kazim menampilkan Mawi bersama Along Cham, Anas Tahir, Santesh, Zarina Anjoulie, Syanie Hisham dan ramai lagi.

Zim Zim Ala Kazim akan ditayangkan menerusi saluran Astro First, Oktober depan sempena Maulidur Rasul.

Sumber:bharian

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!