Ika Nabella – Yang bvruk atau j4hat Bainun, bukan saiz badan dia

PETALING JAYA – Tidak bersetuju dengan tindakan segelintir netizen mempermainkan saiz fizikal Siti Bainun, pelakon Ika Nabella menasihatkan orang ramai tidak bertindak melvlu dan terlalu mengikut perasaan.

Pemilik nama lengkap, Ika Nabila Abdul Rahim itu berkata, barangkali yang bvruk atau j4hat adalah perbuatan individu berkenaan bukan saiz badannya.

“Kalaupun kalian m4rah sangat dengan dia (Bainun), tolong jangan jadikan saiz fizikalnya sebagai bahan ump4tan. Itu menunjukkan betapa rendah tahap pemikiran kalian.

“Jangan ter4sa hati tau saya tegvr ini secara umum sahaja sebab yang j4hat itu dia bukan saiz badan dia. Bayangkan orang-orang lain yang saiz badan macam Bainun, apa mereka rasa?.

“Mereka akan berasa sangat terhin4 berfizikal begitu sedangkan mereka tak minta pun hidup (l4hir) dengan saiz badan macam itu,” tegurnya.

Tambah pelakon telefilem Pinggan Tak Rentak, Nasi Tak Dingin Raya itu, mengata saiz badan seseorang atau b0dy shamming mempunyai akibat yang bvruk terhadap seseorang.

“Kalian pernah terfikir tak kes4n-kes4n b0dy shamming terhadap segelintir orang. Mungkin apa yang berlaku kepada Bella anda salah satu (kes4n) daripadanya.

“Orang yang tak kuat iman akan cari orang lain yang lebih (dari sudut em0si seseorang) untuk melempiaskan rasa mar4h mereka. Bukankah perkara itu agak jelas, tidakkah kalian rasa begitu?,” katanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ika Nabella (@ikanabella)


Kongsinya lagi, dia pernah mengenali seseorang pada waktu zaman persekolahan yang mempunyai dua personaliti berbeza yang memberikan dua layanan berlainan terhadap dua kelompok orang.

“Saya pernah kenal seseorang. Di sekolah, baik sebab saya satu-satunya kawan dia ada. Orang lain macam kej4m sangat dengan dia dan apabila saya pergi rumahnya, saya terk3jut layanannya terhadap orang lain di rumah (orang gaji) sangat berbeza.

“Waktu itu, usia kami dalam 11 tahun, kalian faham tak apa yang saya cuba sampaikan? Sesetengah orang rasa tert3kan apabila orang lain ‘b0dy shaming’ dan mereka akan cari orang yang kurang kuasa atau lem4h di mata mereka untuk berasa lebih berkuasa,” jelas Ika, 33. – KOSMO! ONLINE

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ika Nabella (@ikanabella)

Sumber :kosmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!