Menc4bar Kerana Pervt Menjadi Kecil.. Aishah K0ngsi Pengalaman Jalani Puasa Lepas Pembed4han Bariatr1k

Penyanyi, Datuk Wan Aishah Wan Ariffin yang sunyi seketika di media sosial kini kembali aktif dengan berkongsi perihal diri di Instagram nya. Melihat muatnaik terkini beliau, Aishah berkongsi pengalamannya berpuasa setelah menjalani pembed4han bar1atrik.

Akui Rasa Menc4bar Berpuasa

Biduanita negara ini berkongsi diawal berpuasa beliau akui rasa menc4bar kerana pervt menjadi kecil selepas pembed4han, namun selepas memberi masa tiga hingga empat hari Aishah mengatakan badannya kini sudah st4bil berpuasa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wan Aishah Wan Ariffin (@aishahjmm)


via (IG) Datuk Wan Aishah Wan Ariffin

“Untuk mereka yang pernah melalui pembed4han bar1atrik, berpuasa satu cab4ran. Bila pervt dah kecil, kita hanya boleh makan jumlah yang sedikit dalam satu waktu jadi kita juga akan cepat lap4r.

Bagi saya, saya beri masa untuk badan membiasakan diri untuk 3-4 hari yang pertama.

Saya kos0ngkan jadual kerja, tapi bila di rumah macam-macam juga yang nak dibuat. Memang hari-hari awal akan terasa cab4ran berpuasa tetapi hari ini saya dah mula merasakan badan saya st4bil berpuasa.” Kongsinya

Rehatkan Diri Selepas Buat Aktiviti

Menurut Aishah, beliau akan merehatkan diri setiapkan kali melakukan sebarang kerja atau aktiviti jadi ia bukan satu mas4lah bagi mereka yang menjalani pembed4han bar1atrik untuk berpuasa sambil melakukan tug4san.

“Saya akan rehatkan diri selepas setiap aktiviti yang saya buat. InsyaAllah tak ada mas4lah berpuasa walau pernah jalani pembed4han bar1atrik. Kita hanya perlu kenal diri kita dan keperluan kita. Kita buat dia, kita boleh ‘adjust accordingly’.” Tulisnya

Dalam pada itu, Aishah juga menasihati mereka yang pernah jalani pembed4han bar1atrik tidak cepat berasa tertek4n kerana menjal4ni ibadah puasa kerana tubuh manusia sangat mudah menyesuaikan diri dengan perub4han.

 

Sumber :murai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!