“Jah4t, perempuan j4lang, anak b4bi & banyak lagi”- Rita Nadira terp4ksa memek4kkan telinga

RITA NADIRA. Sebaris nama yang indah dan cukup mudah melekat dalam fikiran semua.

Mungkin ramai belum mengenali secara peribadi siapa Rita Nadira yang sebenarnya, tetapi setiap lakonan watak dibawakannya cukup meninggalkan imp4k.

Mungkin namanya belum hangat selaku pelakon popular ketika ini, tetapi ri4k muka dan cara Rita menj1wai watak begitu terkes4n dalam sanubari penonton.

Hinggakan ada yang sanggup melemp4rkan kata-kata kes4t dan hin4an yang disifatkan keterl4luan kerana terbawa-bawa dengan em0si dek lakonan yang disampaikan wanita itu.

Jah4t, perempuan j4lang, anak b4bi dan banyak lagi. Demikian antara hin4an yang pernah dilemp4r ke mukanya tetapi terp4ksa ditel4n Rita bulat-bulat tatkala kerjaya seni lakonannya sedang mek4r menumbuh.

PELAKON dan juga model ini mengakui tidak kisah digelar dan dikec4m bertub1-tub1 disebabkan watak antag0nis yang dibenc1 ramai sejak bergelar pelakon.

Kata Rita, dia sendiri pada awalnya terk3jut dan tidak pernah menyangka digelarkan dengan begitu banyak nama berunsur c4rutan dan hin4an.

“Memang tidak dinafikan, orang kenal saya menerusi watak-watak antag0nis yang minta dim4ki semua. Saya kalau tengok semula lakonan sendiri pun rasa b3nci, inikan pula penonton.

“Paling saya ingat ketika melakonkan watak Melissa dalam drama Tak Sempurna Mencintaimu, itu betul-betul meninggalkan imp4k tersendiri buat saya. Boleh dikatakan saya bermain dengan em0si waktu itu, tetapi pada masa sama saya pu4s dapat buat orang b3nci.

“Bukan hanya maki4n, c4cian dan c3muhan menerusi ruangan komen dalam Instagram, tapi mesej peribadi (DM) pun bertimbun-timbun maki4n saya terima sampailah ke hari ini,” katanya kepada HibGlam.

SEPANJANG Ramadan, pelakon tinggi lampai berusia 25 tahun ini mengambil pendekatan memperlahankan sedikit karier seninya untuk beribadah bersama keluarga.

Bersedia, terbuka

Tambah Rita lagi yang memulakan kerjaya dalam dunia peragaan beberapa tahun lalu, dia sendiri pada awal lagi sudah bersedia untuk dikec4m dan menjadi sasaran netiz3n melepaskan am4rah mereka.

“Saya memang sudah bersedia untuk dikec4m, dim4rahi dan dilemp4rkan apa sahaja. Kata-kata kes4t, maki4n, cemuh4n, carut4n dan apa sahaja.

“Manakan tidak, awal-awal masuk dalam dunia lakonan pun saya dah ditawarkan bawa watak antag0nis. Jadi melalui cara itu saya dikenali penonton sampailah ke hari ini,” katanya.

Jelas wanita tinggi lampai itu lagi, dia sejujurnya gembira dan terbuka hati kerana sering ditawarkan watak sama walaupun terp4ksa memek4kkan telinga dan sentiasa bersedia untuk dic3muh.

“Saya terbuka apabila ditawarkan watak begini. Namun, saya percaya suatu hari nanti akan ada pengarah boleh beri saya watak lain juga.

AKUI Rita, jiwanya memang lebih ke arah watak-watak jah4t dan dib3nci penonton berbanding dengan personaliti baik yang dirasakan kurang sesuai dengan dirinya.

“Cuma buat masa ini, nama saya naik dan dikenali dengan watak j4hat, jadi pengarah dah beritahu awal-awal untuk gunakan saya sepenuhnya bagi menjayakan watak-watak sedemikian mengikut naskhah mereka.

“Apa yang saya tahu, ramai penerbit nak saya kekal dengan watak-watak j4hat itu untuk dua ke tiga tahun lagi,” ujarnya.

Akui pelakon berusia 25 tahun itu, bukan langsung tidak ada watak-watak baik, gadis kampung dan sopan pernah ditawarkan, tetapi percaturan tersebut langsung tidak menjadi, apatah lagi diterima penonton.

“Mungkin untuk beberapa tahun ini, akan ada watak lain kunjung tiba selain yang j4hat-j4hat saja.

“Pengarah yang kenal saya pasti tahu saya bagaimana. Mungkin laluan karier lakonan saya memang ditakdirkan dengan watak j4hat,” katanya.

RITA tidak pernah menyangka kehadirannya dalam arena lakonan menaikkan namanya walaupun baru dua tahun menjinakkan diri sebagai anak seni. – SHIDDIEQIIN ZON

Fokus ibadah

Ditemui ketika majlis Program Ramadan bersama Astro baru-baru ini, Rita memberitahu sempena kedatangan bulan puasa, kerjaya seninya akan sedikit perlahan berbanding biasa.

Hal ini kerana jelasnya, dia akan memberi lebih fokus terhadap ibadah selama sebulan dan akan mula aktif kembali ke set selepas Aidilfitri nanti.

“Bila tibanya Ramadan, inilah masanya untuk saya berehat sebentar daripada aktiviti-aktiviti seni yang padat.

“Sama juga seperti tahun-tahun sebelumnya, saya memperlahankan rentak kerjaya untuk bersama dan beribadah seisi keluarga.

“Pun begitu, bukanlah bermaksud sepanjang 30 hari berpuasa, saya langsung tidak aktif dan tidur 24 jam sahaja. Ada juga beberapa hari yang saya akan keluar untuk kerja-kerja promosi,” ujarnya yang turut berlakon dalam drama Jangan Men4ngis Cinta bergandingan bersama hero Malaya terkenal, Remy Ishak.

Sumber :kosmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!