Pelajar Intern Sewa Kond0 Jarak 5 M1nit Dari KLCC, Gadis Terengganu Ini Ada Sebab

SEORANG pelajar universiti yang sedang menjalani latihan praktikal menjadi perhatian di media sosial kerana menyewa di sebuah k0ndominimum di pusat bandar Kuala Lumpur.

Menerusi perkongsian video di laman sosial, gadis berkenaan melakukan house tour sambil memaklumkan rumah yang disewa itu terletak berdekatan dengan KLCC.

Umum mengetahui kadar sewa bagi unit kediaman di kawasan segi tiga emas di ibu negara adalah tinggi sehingga menimbulkan tanda tanya dalam kalangan netizen.

Bercakap kepada mStar, gadis berkenaan, Nur Fadhlin Sakina Azami berkata, dia merupakan pelajar Ijazah Sarjana Muda di Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) di Kuala Terengganu, Terengganu.

Baru berusia 24 tahun, pelajar tahun akhir itu baru menjalani latihan praktikal di sebuah syarikat di ibu negara sejak Mac lalu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)


“Ya, saya menyewa di kondo dekat KLCC. Hanya lima minit jalan kaki ke KLCC. Tapi saya perlu naik LRT untuk ke tempat internship (latihan praktikal).

“Saya cuma berjalan kaki kira-kira 10 minit ke Stesen LRT KLCC dan jarak ke tempat kerja saya hanya tiga stesen sahaja,” katanya ketika dihubungi.

Tangkap layar video Keyna membuat ‘house tour’.

Lebih mesra disapa Keyna, dia mended4hkan bahawa kadar sewa bulanan di sebuah k0ndominium berdekatan dengan mercu tanda negara itu adalah sekitar RM3,000.

“Saya akui kadar sewa mana-mana rumah dekat KLCC memang mah4l. Jujurnya, saya mengenali tuan rumah dan saya berpeluang untuk dapat kadar sewa yang berbaloi.

“Bagi saya, apabila balik kerja penat-penat mesti nak rehat dengan selesa. Ia bukan sekadar rumah, tapi a home yang memerlukan keselesaan,” ujarnya sambil menambah rumah yang disewa mempunyai tiga bilik dan boleh melihat KLCC dari kediaman itu.

Keyna sewaktu menamatkan pengajian diploma di UniSZA.

Anak kelahiran Kuala Terengganu itu mengakui ramai salah faham apabila dia yang berstatus pelajar mampu menyewa unit k0ndominium dekat KLCC.

“Saya bukan sekadar pelajar, tapi sebenarnya melakukan macam-macam bisnes. Tapi mungkin orang hanya nampak saya buat bisnes di TikTok saja dengan review produk.

Apabila nak sesuatu dan mahukan lebih, kita kena bekerja keras. Tiada siapa yang boleh bantu melainkan diri sendiri.

KEYNA

“Tapi saya juga melakukan bisnes lain berkaitan dengan pelaburan, termasuk produk makanan tambahan dengan pendapatan bulanan lebih RM6,000,” katanya yang juga merupakan content creator di media sosial.

Keyna yang mempunyai lebih 330,000 pengikut di aplikasi TikTok memberitahu, dia turut mendapat sokongan kewangan daripada ibu bapanya.

Sebahagian KLCC boleh dilihat dari rumah yang disewa Keyna.

“Saya bukan orang berada, tapi Alhamdulillah dapat hidup selesa. Mak kerja sebagai pengetua sekolah, ayah dah pencen dan ada bisnes homestay dan kedai printing,” tambah duta produk penjagaan kulit itu.

Walau bagaimanapun, Keyna tetap berusaha dan melakukan pelbagai bisnes bagi menjana pendapatan sendiri tanpa mengharapkan ibu bapa dan elaun latihan praktikal semata-mata.

Keyna mempunyai pendapatan sendiri dengan melakukan pelbagai bisnes.

“Apabila kita nak sesuatu dan mahukan lebih, kita kena kerja keras. Tiada siapa yang boleh bantu melainkan kita sendiri kena berusaha.

“Apabila ada pendapatan sendiri, kita lebih beb4s nak buat pilihan dan lebih mudah untuk rancang kewangan.

“Cabaran menyewa dekat KLCC adalah g0daan shopping sebab saya suka shopping! Saya juga suka belanja untuk makan. Mujur rakan serumah rajin masak, bantu saya kurang belanja di luar,” katanya yang juga boleh memasak makanan harian seperti masak lemak dan ayam masak merah.

 

Sumber :mStar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!