Abang kepada Acap, T4war RM12,000 kepada sesiapa yang b0leh cari Acap

Ipoh: Sudah tiga tahun peserta Gopeng Ultra Trail 2019, Mohammad Ashraf Hassan atau lebih dikenali Acap hil4ng secara m1steri namun keluarganya tidak pernah berpvtus asa berikhtiar menges4n pemuda itu.

Terbaru, abang kepada Acap, Mohd Zahiruddin Hassan melalui Facebooknya menawarkan wang tunai sebanyak RM12,000 sebagai ganjaran kepada sesiapa yang berjaya menemui adiknya sebelum menjelang Syawal ini.

“Sesiapa yang berjaya menemui adik saya Acap sebelum raya, saya akan hadiahkan wang tunai sebanyak 12,000,” katanya.

Mohd Zahiruddin turut meluahkan bingkisan rasa selepas keluarga menempuh pelbagai dug4an dalam usaha mencari Acap yang hilang sejak 23 Mac 2019.

“Dalam tiga tahun ini banyak sungguh kisah yang keluar mengenai Acap.

“Ironinya masyarakat lebih gemar cerita bvruk dari yang s4hih. Ada yang kata dia l4ri, ada kata dia berkahwin buni4n dan tak nak balik, ada pula yang kata ditangkap j1n kerana mencvri batu, makan siput dan macam-macam lagi,” katanya.

Menurutnya, tidak dapat din4fikan pelbagai spekulasi berteb4ran sehingga kini kerana ada individu cuba meraih perh4tian dalam mencari kandungan di media sosial.

“Semua ini berpunca dari ‘c0ntent’ nakal Toutuber dan ‘influencer’ yang ketandusan idea.

“Sengaja mengetengahkan 1su-1su rekaan supaya video mereka naik dan mendapat imbalan dan hasil,” katanya.

Mohd Zahiruddin berkata, cerita rekaan lebih tersebar luas namun tidak memberi sebarang hasil dalam usaha pencarian sebaliknya mengundang kes3dihan kepada keluarga.

“Sedarkah anda di sebalik imbalan hasil yang dapat itu, ada ibu yang sedang berduk4. Ada keluarga yang sedang bers3dih, ada anak kecil yang kehil4ngan ayah,” katanya.

Menurutnya, menjelang keberkatan Ramadan, dia meminta kepada pihak berkenaan supaya berhenti mengambil kesempatan di atas kehilangan adiknya.

“Kitaran hidup kita ini pendek. Musibah boleh terjadi pada siapa saja. Jika tidak kepada diri sendiri mungkin boleh terkena pada anak isteri atau nasab keturunan. Semoga kita dilindungi Allah terhindar dari segala bencana,” katanya.

Pada 24 Mac 2019, Acap dilap0rkan hil4ng apabila pihak penganjur dan rakannya yang membuat pencarian g4gal menemukan selepas acara tamat pada 2 petang.

Sumber: hmetro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!