“Dia Orang Sus4h, Waktu Rehat 0rang Makan Dia Tak Makan..” Anak Sedlh Cerita Kisah Bagi Duit Dekat Kawan

Bagaimana acuan, begitulah kuihnya. Peribahasa itu sesuai menggambar situasi seorang kanak-kanak ini yang menangls seb4k saat bercerita pada ibunya peristiwa dia membantu rakannya di sekolah. “Dia kesian tengok kawan tak makan, bagi RM5 suruh bell makanan, baru makan sama2…”.

Perkongsian @ellyemirza membuatkan ramai kagum dan terharu dengan s1kap kanak-kanak tersebut yang menceritakan kisahnya memb4ntu kawan yang sus4h, langsung tidak makan gara-gara tidak punya duit untuk membeli makanan.

Apa yang membuatkan netizen ikut sebak adalah, si cilik bernama Pia ini turut men4ngis saat menceritakan kesus4han rakannya kepada ibunya dan tidak terg4mak membiarkan rakan sekelas berlap4r.

“Harini tergerak hati nak bagi Pia RM10, dia belanja RM2 pulang baki RM3.”

“Bila tanya mana baki, baru dia cerita dia bagi kawan yang sus4h untuk bell makanan…”

“Good job mama Pia jugak…” Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen memuji didikan ibu bapa Pia kerana terbentuknya seorang anak yang berjiwa lembut dan baik hati.

Dalam pada itu, ramai juga yang meluahkan kesed1han melihat kanak-kanak tersebut men4ngis saat bercerita mengenai kesus4han kawannya.

“N4ngis aku weh..”

“Terbaik didikan ibu, good gir pia..”

“Semoga membesar menjadi anak yang solehah..”

Sumber : Redaksl

Peranan ibubapa adalah menjadi ‘role-model’ kepada anak-anak dengan sentiasa menunjukkan teladan yang baik dan perlu dicontohi. Seperti kita ketahui, ke mono tumpahnya kuah, kalau tidak ke nasi. Kelakuan dan peranan ibu bapa bakal memberi kes4n yang besar untuk seluruh hidup anak-anak.

Sebagai contoh, perkara negatlf diperlihatkan oleh ibu bapa kepada anak-anak seperti pertengk4ran, makl hamun serta pender4an suami terhadap isteri, ia bukan sahaja akan menjejaskan perkembangan jiwa anak-anak, tetapi juga akan menjejaskan hubungan dalam kalangan anak-anak.

Mereka akan bertengk4r dan akan hilang rasa hormat antara satu sama lain. Oleh itu, ibu bapa berperanan dalam menunjukkan contoh yang balk kepada anak-anak supaya mereka tidak bersikap negatlf di kemudian hari.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sumber :https://live74today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!