‘Tiap Malam Belajar’ – Luahan Anak Tentang Ibu M4lu Kerana Gag4l Masuk SBP Raih Perhatian Netizen

 

Tidak dinafikan, memasuki ke sekolah asrama penuh seperti SBP dan MRSM menjadi impian bagi setiap anak-anak serta ibu bapa selepas terbukti pelbagai pencapaian yang dihasilkan di sekolah seperti itu.

Maka, tidak hairanlah ada golongan ibu bapa menyimpan hasrat yang tinggi kepada anak-anak mereka memasuki sekolah elit itu namun tidak semua mampu memperoleh peluang tersebut.

Tular sebuah tangkap layar di media sosial yang pada awalnya dimuat naik menerusi aplikasi TikTok, seorang pelajar tahun enam melu4hkan perasaan sed1h kerana hasratnya tidak kesampaian ditambah dengan kekec3waan ibunya membandingkan keg4galan masuk ke SBP dengan rakan lain.


“Tadi ibu saya cakap dia m4lu nama saya tiada dalam ‘group’ yang dapat MRSM atau SBP.

“MRSM tak dapat, SBP tak dapat, nak jadi apa ni? Dulu nak sangat TKC, sekarang apa pun tiada,” antara kata-kata yang dilu4hkan ibunya.

Dia turut memaklumkan bahawa dirinya begitu sed1h ibu bapanya tidak mengh4rgai pen4t lel4h dia belajar dengan gigih untuk menghadapi peperiksaan memasuki sekolah berkenaan.

Dia juga menjangkakan kem4rahan yang bakal diteria daripada ayahnya atas kegag4lan memasuki sekolah yang diharapkan.

Anak Luah Ibu Malu Gagal Masuk SBP

Tangkap layar luahan anak tersebut mendapat perhatian netizen, rata-ratanya memberi sokongan serta semangat kepada pelajar tersebut dan mengatakan bahawa zaman persekolahan hanya satu permulaan untuk kejayaan lain.

“Sekolah ialah satu sahaja anak tangga dalam kehidupan. Ibu bapa yang membentuk jati diri anak. Bukan semestinya SBP atau MRSM,” kata Amni Khassim.

“Sebagai ibu bapa, kita usahlah beb4nkan anak-anak dengan cita-cita kita. Memang benar kita nak anak jadi begitu begini. Tapi bukan sehingga anak rasa tertek4n ikut telunjuk kita,” kata Lyna Noh.

“Terimalah hakikat, ingat rezeki Allah yang pegang, kita ini berusaha sahaja. Qada’ dan qadar itu benar, jangalah seksa emosi anak seperti ini apatah lagi di usia semuda ini,” kata Dalilah Tarmuji.

Isu ini juga telah membuka mata ramai pihak yang mana reaksi ibu bapa memberi pengaruh besar. Andai ada penerimaan positif, anak pasti berupaya bangkit. Tetapi, jika tersilap percaturan, anak mungkin berdepan tekan4n, kemvrungan dan akhirnya mungkin bertindak meng0rbankan ny4wa sendiri.

Sumber :rotikaya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!