[VIDEO] Ustaz Kazim kena kec4m tervk, ditvduh tak simp4ti kem4tian Tangmo…Tegvr sebab syir1k

TINDAKAN penceramah beb4s Datuk Ustaz Kazim Elias menegvr sikap segelintir pihak yang berlebihan dalam memberi perhatian mengenai kem4tian pelakon Thailand, Tangmo Nida mengundang rasa kurang senang netizen di laman sosial.

Gara-gara tegvran itu, Ustaz Kazim berkata dia menerima kec4man hebat netizen sehingga ada yang menuduhnya tiada rasa simp4ti atas kem4tian aktres berkenaan.

Tampil menjelaskan maksud ceramahnya itu, Ustaz Kazim, 49, memberitahu dia bersuara mengenai isu ini kerana ada segelintir mereka mempercayai beberapa perkara yang boleh menjerumus ke arah menyekvtukan Allah SWT.

“Saya nampak kita dah berlebih-lebihan, itu sebab saya tegur. Memang la kita simp4ti, memang la kita k4sihan dengan apa yang berlaku tapi mel4mpau-l4mpau sampai jadi penyias4t persendirian, leka dalam kesamaran.

“Kedua saya tegvr sebab sampai ada percaya satu bomoh perempuan yang dirasuk r0h si m4ti kononnya. Fasal apa kita nak percaya, benda tu sy1rik! Itu sebab saya tegur… dah orang hent4m saya bertalu-talu dan kata tak ada simp4ti. Siapa yang tak simp4ti?

kazim 2

Ustaz Kazim terp4ksa tegur dalam ceramah.

“Kita ada simp4ti, tapi nak doakan keampunan dia tak boleh, dia bukan agama kita. Nak doakan Allah cucuri rahmat ke atas dia pun tak boleh, dia bukan Islam… hanya ucap takziah sajalah kepada keluarga dia,” katanya.

Ustaz Kazim menjelaskan mengenai perkara itu menerusi rakaman pendek siri ceramahnya yang dimuat naik di Instagram pada Khamis.

Kita tudvh orang sana, orang sini… sampai tak masak kerana men4ngis, itu yang saya tanya yang meningg4l ini anak saudara kamu ke men4ngis tervk sangat?

USTAZ KAZIM ELIAS

PENCERAMAH BEBAS

Sebelum ini, menerusi ceramah berlainan Ustaz Kazim berkata ada banyak lagi perkara lain yang boleh dibincangkan selain kes kematian Tangmo, tambahan pula umat Islam bakal menyambut bulan Ramadan tidak lama lagi.

Bagaimanapun teguran itu kurang disenangi dan menjadi perdeb4tan netizen yang menganggap Ustaz Kazim tidak berperikem4nusiaan dan tiada rasa simp4ti terhadap kes kem4tian aktres berusia 38 tahun itu.

“Kita tudvh orang sana, orang sini… sampai tak masak kerana men4ngis, itu yang saya tanya yang meningg4l ini anak saudara kamu ke men4ngis teruk s4ngat?

tangmo kazim

Kem4tian Tangmo jadi perbualan hangat netizen di Malaysia.

“Sampai suami tulis (status) wahai isteriku, ku rindu masakanmu. Fasal tak masak duk bincang kes pembvnuhan ini. Kita pun tak tahu cerita sebenar duduk diam sahaja sudah,” ujarnya.

Bukan itu sahaja, Ustaz Kazim berkata ada beberapa nama selebriti tempatan yang tiada kena mengena dengan kes kem4tian ini turut menjadi perbualan netizen di laman sosial.

Ini selepas timbul beberapa cadangan mahu menerbitkan filem mengenai kem4tian Tangmo Nida.

TONTON VIDEO CERAMAH INI! 


“Kemudian boleh pula bagi cadangan nak buat filem, cari pelakon siapa yang sama muka. Siapa nak jadi m4ngsa, pembantu dia, bekas suami dia, kekasih dia dan siapa jadi datuk g4tal tu.

“Akhirnya orang duk kutuk pula nama (pelakon) cadangan datuk g4tal tu. Tak fasal-fasal kita berd0sa pula dengan hamba Allah itu. Adakah kita saja-saja nak tambah d0sa free?

“Memadailah kita serahkan pada pihak berkuasa negara mereka. Pandai-pandai la mereka, kita duduk negeri lain,” katanya.

Untuk rekod, mayat Tangmo dijumpai oleh pasukan penyel4mat tempatan selepas hilang pada 26 Februari selepas tiga hari hilang dipercayai lem4s.

May4tnya ditemui terapvng di sungai sekitar 300 meter dari Pibulsongkram Pier, Nonthaburi, Bangkok, kira-kira 1 kilometer dari lokasinya terj4tuh.

Sumber :mStar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!