“Julio Sudah Dilatih” Mengaku Bela Anj1ng, Sekali Ini Penjelasan Julia Farhana

Enggan membiarkan netizen terus salah faham, pelakon Julia Farhana mengakui dia dan keluarganya mempunyai seekor anj1ng yang diberi nama Julio.

Sudah dilatih

Ketika dihubungi OhBulan!, Julia menekankan anj1ng peliharaan itu sudah dilatih untuk tidak menj1lat atau bersentvhan dengan mereka sekeluarga. Akui Julia, 27, dia sedar isu anj1ng ini sangat sens1tif kerana dia seorang muslim.

Nama dia Julio dan dia memang anj1ng peliharaan kami sekeluarga. Selain anj1ng, saya juga ada tujuh kucing yang semua disel4matkan.

Saya rasa, perkara ini sens1tif dan saya faham sebab sebagai muslim, mereka (netizen) r1sau dengan isu terkena air liur atau bersentvhan masa basah.

Tapi ia bukan isu untuk saya dan keluarga sebab Julio sudah dilatih dengan baik. Dia takkan j1lat atau sentvh kami.

Kalau lihat video saya pun, kami tidak pernah bersentuhan dan dia juga bukan anji1ng jenis air liur mel3leh.

Pembantu rumah yang urus

Tambah pemilik nama Julia Farhana Marin, dia menyerahkan segala urusan penjagaan melibatkan haiwan perliharaannya itu kepada pembantu rumah bukan ber4gama Islam.

Jelasnya lagi, Julio hanya dibenarkan untuk berjalan di kawasan tertentu sahaja bukan keseluruhan rumah.

Bab bagi makan, mandi dan tukar pampers, semua diuruskan oleh pembantu rumah kami yang bukan muslim. Setiap bulan kami hantar dia ke groomer.

Jadi memang tak akan bersentuhan dalam keadaan basah pun. Dia pun tidak akan berjalan-jalan dalam rumah, ada beberapa kawasan saja. Bilik solat saya pun dekat tingkat paling atas dimana dia tidak boleh masuk.

Dah biasa dikelilingi anj1ng sejak kecil

Dalam pada itu, pelakon drama Malaysian Ghost Stories memberitahu dia sudah terbiasa kerana keluarganya ada membela empat ekor anji1ng ketika mereka menetap di Australia.

Tegasnya, dia tahu menjaga batasnya sebagai muslim dan pada masa sama dia juga ingin menjaga hubungan dengan semua makhlvk hidup termasuklah haiwan.

Kami ambil dia ketika berusia dua bulan sebab tiada siapa nak jaga dia disebabkan mas4lah kvlit. Saya pun dah biasa dikelilingi anj1ng sejak kecil.

Kami dah biasa latih anj1ng. Masa membesar di Australia, ibu bapa saya ada empat ekor anjing. Nowadays pun, kalau la tersentuh masa basah pun ada sabun s4mak.

Saya tahu tanggungjawab sebagai muslim dan saya nak jaga bukan saja hubungan dengan manusia tapi dengan semua makhlvk hidup seperti haiwan dan sebagainya.

Selain anjing, Julia juga mempunyai tujuh ekor kucing yang disel4matkan

 

Sumber: Instagram @juliafarhanamarin

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : OHBULAN

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!