“Tadi Tan Sri Dr Noor Hisham Call Saya, Dia Tlg Syarah Bab V4ksin”-Baru Je Dr Maza Minta KKM Kaji Kesan Sampingan Dos Pnggalak, Sekali Dr Hisham Terus Call

Kementerian k3sihatan Malaysia (KKM) wajar memandang ser1us dan mengkaji k3san sampingan d0s penggaIak kepada mereka yang mungkin tidak sesuai. Mufti Perlis, Profesor Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, saranan tersebut dibuat berikutan ayahnya yang mula mengaIami gejaIa mvntah dan menjadi sangat Iem4h selepas menerima d0s ketiga vaks1n CvdI9.

“Menurut doktor, beliau terkena sekali lagi str0.k di bahagian yang sens1.tif di kepala. Pvnca masih tidak jelas. Apakah ada kaitan dengan d0s penggaIak atau tidak? Saya tidak pasti. Hanya pakar yang dapat menjeIaskan,” katanya dalam siaran di Instagram miliknya pada Isnin. Mengulas lanjut, Mohd Asri berkata, ramai orang telah berk0.ngsi situasi seperti itu di media sosial. Menurutnya, anak kepada sahabatnya pergi buat selamanya dipercayai jatvh sak1t mengejvt selepas mengambil d0.s ketiga.

“Saya tidak pasti sebab kehil4ngan yang sebenar. Keluarga beliau, orang kampung tidak menvntut si4satan terperinci. Mereka hanya kata ‘lepas vaks1.n nombor tiga, tidak pasal-pasal dia sak1t, lepas itu pergi buat selamanya’. Mungkin juga ada pvnca lain,” ujarnya. Selain itu, beliau berkata, seorang bakal ahli jemaah umrah telah pergi dipercayai selepas mengambil d0s penggaIak sebagai syarat umr4h.

“Juga tidak pasti apakah pvnca sebenar. Kebetulan atau ada kaitan? KKM kena ambil per1ncian setiap k3s. Semoga ALLAH merahm4t1 kita semua,” jelasnya. Sementara itu, Program Perkhidmatan Farmasi Kementerian k3sihatan Malaysia (KKM) dalam makIum baIas ringkasnya berkata, pihaknya telah menghvbungi hospital berkenaan dan dalam proses menyi4sat serta menyediakan laporan untuk k3san advers susuIan imun1.sasi (AEFI).

Sebelum ini, wujud kebimbangan pada orang ramai termasuk Dr Mohd Asri sendiri selepas bapanya dimasukkan ke hospital sejak lebih seminggu lalu, selepas keadaan k3sihatan bapanya itu dilihat semakin teruk selepas mendapat dos penggalak v4ksin cov1d-19.

Dr Mohd Asri mend4kwa bapanya munt4h dan menjadi sangat lem4h selepas menerima sunt1k4n dos penggalak v4ksin cov1d-19 yang ketiga.

Malah, seorang doktor menyatakan kepadanya bahawa bapanya sekali lagi diserang angin ahmar di bahagian sensitif kepalanya.

Tan Sri Nor Hisham hubungi Mufti Perlis berkenan isu Dos Pengalak

Mufti Perlis atau lebih dikenali dengan panggilan Dr. Maza mengesahkan beliau telah dihubungi oleh Ketua Pengarah k3sihatan Malaysia Tan Sri Nor Hisham Abdullah.

Ini berikutan pendedahan yang dibuat oleh Dr. Asri di halaman sosial mengenai keadaan ayah beliau yang mengalami masalah k3sihatan selepas mengambil D0s Pengalak.

Menurut Dr. Asri selepas mengambil Dos Pengalak ayah beliau mengalami munt4h munt4h dan terpaksa dikejarkan ke hospital bagi menerima rawatan. Dr. Asri juga memberitahu di hantarannya sebelum ini beliau juga ada mendengar cerita dari kawan kawan mengenai pelbagai k3san sampingan akibat pengambilan D0s v4ksin yang ketiga.

Lebih kurang satu jam setengah perbualan antara Dr. Asri dan Tan Sri Nor Hisham di telefon. Menurut Dr. Asri beliau bukanlah anti v4ksin atau cuba mengh4lang orang lain dari mengambil v4ksinasi.

Malah beliau sendiri yang memberi pandangan sebelum ini akan perlunya rakyat Malaysia mengambil v4ksin. Tambah Dr. Asri beliau dan juga ibunya juga telah mengambil tiga kali sunt1k4n v4ksinasi namun mereka tidak mengalami sebarang k3san sampingan.

Lebih dari 98 peratus rakyat di Malaysia telah mengambil sunt1k4n v4ksinasi dan ternyata ia telah membantu mengurangkan k3s kem4tian serta mengurangkan jumlah pes4kit yang dirawat di unit jagaan rapi ICU disebabkan cov1d-19.

Dr. Asri berharap agar pihak Kementerian k3sihatan Malaysia menbuat kajian berkenaan k3san sampingan v4ksinasi kepada mereka yang mempunyai sejarah k3sihatan seperti dar4h tinggi, kenc1ng manis dan lain-lain.

Berikut Penjelasan Penuh Ayah Dr MAZA S4kit Kerana V4ksin

Dalam pada itu, Ustazah Asma dalam catatan facebook beliau hari ni juga mengutarakan perkara yang sama

“Bagi saya, mereka yang enggan mengambil dos penggalak setelah lengkap dua d0s, bukan antiv4ksin dan diberi ruang. Wajar rakyat merasa bimbang, susulan banyak k3s seolahnya berkait dengan booster. Allah sebaik-baik pelin’dung.”

Sumber: Sinar Harian, Instagram Dr MAZA

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber :http://trendingsangat.pw/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!