Jihan Musa Did4kwa Dimhkamah Atas Sebab Ini.tertduh did4kwa melakukan dua kes4lahan

KUANTAN – Seorang ketua cawangan Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) Pahang didakwa di Mhkamah Sesyen Kuantan di sini hari ini atas tduhan menyalhguna kuasa bagi kepentingan diri.

Bagaimanapun tertduh, Nor Jihan Musa, 37, mengaku tidak berslah selepas pertduhan dibacakan jurubahasa di hadapan Hakim Datuk Ahmad Zamzani Mohd Zain.

Menurut kertas pertduhan, tertduh didkwa melakukan dua keslahan menyalhguna kuasa di pejabat agensi berkenaan pada Disember 2020 dan Mac tahun lalu.

Bagi pertduhan pertama, tertduh didkwa melakukan kesalhan itu pada 30 Disember 2020 dengan menggunakan jawatan sebagai ketua cawangan untuk mendapatkan svapan dengan meluluskan permohonan ubah syarat lesen pengendali atau permit kenderaan barangan syarikat miliknya sendiri.

Dalam pertduhan kedua pula, tertvduh pada 31 Mac 2021 didkwa menggunakan jawatan sebagai ketua cawangan bagi mendapatkan svapan dengan meluluskan permohonan melesenkan kenderaan mengikut surat tawaran kepada syarikat miliknya.

Tertduh didkwa mengikut Sek.syen 23(1) Akta Suruhanjaya Pencgahan Ra.suah Malaysia (SPRM) 2009 (Akta 694) dan boleh dihu.kum di bawah Sek.syen 24 Akta yang sama. Jika sablt kesa.lahan tertvduh boleh dihvkum pnjara tidak melebihi 20 tahun dan did.enda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah atau nilai suapan keslahan itu.

Pendak.waan dilakukan pegawai pendkwa Suruhanjaya Pencgahan Rasu.ah Malaysia (SPRM), Nadzirah Zahari manakala tertduh diwakili pguam, Datuk Zaharman Zainal Abidin.

Mhkamah menetapkan jumlah ikat jamin RM8,000 dan hakim menetapkan syarat tambahan tert.uduh perlu melap0rkan diri di pejabat S.P.R.M setiap bulan bermula Januari 2022 sehingga kes selesai serta menyerahkan pasport antarabangsa kepada mhkamah.

Mhkamah kemudiannya menetapkan 28 Februari ini sebagai tarikh sebutan semula kes dan penyerahan dokumen.

Sumber : hariansinar.com

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sumber : isu h0t

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!