Achey tegur sistem agih4n di PPS untuk mangsa bnjir, “yang datang tu nk ambik bntuan bukan nk shopping

KELUHAN banyak pihak dengan mendakwa bantuan yang disumbangkan orang ramai tidak sampai kepada m4ngsa bnjir mengundang rasa kur4ng senang pelawak Achey.

Menurut Achey atau nama sebenarnya Mohd Nasir Hamzah, 35, tindakan pihak terlibat mengawal agihan barang bntuan yang ditempatkan di pusat pemindahan sementara (PPS) tidak seharusnya berlaku ketika m4ngsa bnjir berdepan saat suk4r.

Cerita Achey, dia sendiri berdepan situasi itu apabila dihubungi mangsa bnjir yang meminta b4ntuan sedangkan baru saja menghantar b4ntuan ke PPS yang enggan dinamakan itu.


“Apabila saya buka DM, kebanyakannya meminta saya untuk salurkan b4ntuan ke kawasan yang saya dah sampaikan sumbangan.

“Saya peliklah, sebab selalunya kami akan telefon dahulu orang di kawasan terlibat dan bertanya, apa keperluan yang diperlukan dan berapa jumlahnya. Rupa-rupanya ada dalam kalangan m4ngsa bnjir tidak dibenarkan untuk mengambil barang bantuan kerana tidak berdaftar dengan PSS atau perlu melalui pelbagai prosedur yang ketat.

“Jadi m4ngsa minta saya hantar bntuan itu direct kepada mereka, tetapi agak sukar la bagi kami hantar satu persatu kerana ramai yang memerlukannya. Sebab itu kami drop di PPS supaya m4ngsa-m4ngsa boleh datang dan ambil sendiri,” katanya kepada mStar.

Tambah Achey dia sendiri menyaksikan kelem4han sistem agihan di PPS terbabit apabila sumbangannya tidak diagihkan terus kepada m4ngsa kerana perlu mengikut prosedur operasi standard (SOP).

Kata Achey, sumbangan perlu disampaikan terus kepada mangsa kerana risau jika makanan yang diberikan itu sudah tidak el0k untuk dimakan.

“Ada tempat yang saya pergi sendiri, pihak yang bertugas kata kami kena drop barang sumbangan dan mereka akan agihkan sendiri kerana mahu menjaga SOP. Jadi saya kata tak mengapalah, cuma kami tidak berpuas hati jika barang itu tak sampai terus kepada m4ngsa.

Bntuan ini tak akan putus kerana orang Malaysia sangat prihatin, jadi kita patut bagi ruang untuk sesiapa sahaja yang bantu tak kiralah daripada NGO atau kerajaan.

“Apabila saya kembali semula ke kawasan yang sama pada waktu malam, sumbangan yang saya hantar itu masih ada lagi. Saya pun bagitahu la yang benda ini perlu disampaikan kepada m4ngsa dengan segera, sebab takut makanannya basi.

“Ada yang mengatakan mungkin mereka menunggu saya untuk bergambar dan agihkan. Pada saya perkara itu tidak penting, sumbangan perlu terus diagihkan kepada mngsa sebaik sahaja ia sampai,” katanya.

Sementara itu, Achey berharap agar proses penerimaan bantuan dipermudahkan untuk mngsa bnjir kerana jumlah sumbangan yang disalurkan kepada mereka juga tinggi.

“Kita memang kena ikut SOP, lebih-lebih lagi dalam keadaan sekarang ini. Cuma saya nak tekankan, permudahkanlah bantuan itu disalurkan kepada mereka yang sepatutnya menerima sumbangan.

sdfghjkmi

Achey sendiri ada menyertai misi bantuan mangsa banjir di beberapa kawasan yang terjej4s.

“Pastikan semua dapat dan jangan ada yang tertinggal, sebab bantuan sekarang ini sudah banyak cuma sampai kepada mngsa atau tidak je. Ini bukan stok kedai runcit nak tahan-tahan.

“Bantuan ini tak akan putus kerana orang Malaysia sangat prihatin, jadi kita patut bagi ruang untuk sesiapa sahaja yang bantu tak kiralah daripada NGO atau kerajaan,” katanya.

Selain Achey, beberapa lagi rakan artis seperti Azhan Rani, Didie Alias, Fad Bochey, Beto Kusyairy turut terlibat bersama dalam misi pengagihan bantuan dan menyalurkan kepada mangsa di beberapa kawasan yang terjejas dengan bencana banjir.

Sumber :mStar, ig acheykintangkintung

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!