“Semua k4um satu hati masak…Tlada lsu..” Dr zul si4p singg4h beri sumb4ngan

Sejak berlakunya banjlr besar di beberapa negeri di Malaysia, dapat dilihat orang awam t4npa meng1ra b4ngsa, ag4ma dan warganegara telah tampil memberikan bantuan untuk mngsa b4njlr.

Dari memberikan bantuan harian sehingga memberikan makanan kepada yang memerlvkan, semuanya lengk4p dilakukan oleh mereka.

Semua kaum satu hati masak di Gurdwara

Namun, ada juga pihak-pihak yang kur4ng sen4ng dan ragu-ragu dengan bantuan makanan yang di masak di rumah ib4dat k4um Sikh sehingga menjadi perdeb4tan ramai.

Walau bagaimanapun, wakil dari Gurwara telah menjelaskan makanan yang dimasak adalah h4lal dan buk4n mereka sahaja yang menyedi4kan makanan, tetapi semua kaum sama-sama bergotong-royong mel4kukan tug4s masing-masing.

Dr Zul dah jelaskan hukumnya

Bimbang akan mendat4ngkan lebih banyak kata-kata neg4tlf, Bek4s Menteri Agama, Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri telah menjel4skan hukumnya dan tlada masalah untuk orang Islam makan makanan yang dimasak n0n-muslim.

Beliau juga sangat berterima kasih kepada kavm Sikh diatas bantuan yang cukup bes4r ini.

Berbes4r hati nak singg4h ke sana

Jadi, Dr Zul dengan sen4ng hati menerima pelaw4an Presiden Gurudwara Sahib Petaling Jaya untuk singg4h ke tempat mereka dan melihat sendiri proses penyediaan makanan yang dilakukan.

Datang beri sumbangan juga

Bekas Mufti Wilayah Persekutuan itu juga telah memuat naik beberapa gambar ketika menzi4rahi Gurudwara dan dibawa melihat sendiri ruangan penyediaan makanan yang sangat kem4s dan bers1h.

Dikesempatan itu, beliau juga telah memberikan sumbangan kepada pihak Gurudwara bagi sama-sama membantu mngsa banjlr dengan memberikanan makanan kepada mereka ketika waktu suk4r ini.

Diharap penjelasan yang telah diberikan membuka mata pihak-pihak tertentu agar tldak terus mer4gukan kesuci4n makanan yang dimasak oleh orang bkan Islam kerana rata-rata rakyat Malaysia sudah faham serta terded4h dengan konsep h4lal-hr4m.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber :https://transformasi.pw/ via applehijau

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!