Pelajar S4man Balas Terhadap Guru, KPM….Alami G4nggunan Em0si Lebih Tervk,

KUALA LUMPUR – Pelajar, Ain Husniza dan bapanya, Saiful Nizam Abdul Wahab, yang disaman guru yang terbabit dalam isu gurauan keterlaluan berkaitan perbuatan m3rogol, akan memfailkan tuntutan balas.

Peguam mereka, Datuk Sankara Nair, berkata Menteri Pendidikan, Pengarah Pendidikan Selangor dan pengetua sekolah terbabit akan turut dinamakan sebagai defendan dalam tuntutan berkenaan kerana kecuaian melindungi kebajikan serta hak pelajar berkenaan.

Katanya, beliau mendapat arahan daripada Saiful Nizam untuk membuat tuntutan itu selepas melihat keadaan anaknya menghadapi kemvrungan dalam konteks sengaja mencetuskan tekanan emosi (IIED), susulan kes itu yang dianggap sebagai satu gangguan s3ksual.

“Ain Husniza mengalami gangguan em0si lebih teruk selepas mendapat berita dis4man guru itu pada Jumaat lalu.”

“Kita buat tuntutan balas mengikut proses ditetapkan. Ia adalah amalan biasa mengikut undang-undang.”

“Kita menamakan beberapa defendan dalam tuntutan itu yang dilihat g4gal menjalankan tanggungjawab mereka dalam melindungi pelajar terbabit,” katanya kepada BH, hari ini.

Terdahulu, media melaporkan guru, Khairul Nizam Sanuddin, 43, memfailkan saman di Mahkamah Sesyen Shah Alam melalui firma guaman, Tetuan Rasshidi Ema & Yung pada 26 November lalu dengan menamakan Ain Husniza, 17, dan bapanya, Saiful Nizam, 42, sebagai defendan.

Berdasarkan semakan sistem mahkamah, tuntutan saman itu ditetapkan untuk pengurusan kes di hadapan Penolong Kanan Pendaftar Mahkamah Sesyen Shah Alam, Nur Syuhada Abdullah, esok.

Menurut penyataan tuntutan difailkan, Khairul Nizam yang mengajar subjek Pendidikan Jasmani dan Kesihatan (PJK) di Sekolah Menengah Kebangsaan Puncak Alam (SMKPA) menyentuh sub-topik ‘Amang Seksual dan Tingkah Laku Amang Seksual, Katakan Tidak Kepada Amang Seksu4l, Kesan dan Akibat Amang Seksu4l’, pada 24 April lalu.

Sub topik itu terkandung di bawah tajuk Pendidikan Kesihatan Reproduktif dan Sosial (PEERS).

Khairul Nizam yang mengajar selama 21 tahun di sekolah itu, menyatakan sepanjang proses pembelajaran itu, semua pelajar wajib membawa dan merujuk kepada buku teks PJK Tingkatan 5.

Guru berkenaan menafikan membuat lawak luc4h atau lawak berkenaan r0gol sepanjang sesi pembelajaran PJK itu serta tiada galakan kepada perlakuan rog0l, malah ia adalah komunikasi dalam konteks pembelajaran semata-mata untuk pemahaman serta pengajaran.

Sebelum ini, media melaporkan guru itu yang didakwa bergurau keterlaluan, seolah-olah menggalakkan pelajarnya melakukan perbuatan r0gol, tidak diambil tindakan lanjut oleh polis selepas selesai menjalankan sias4tan.

Ketua Polis Daerah Sungai Buloh, Superintendan Shafa’aton Abu Bakar, dilaporkan berkata, pihaknya menerima notis Tiada Tindakan Lanjut (NFA) daripada Timbalan Pendakwa Raya berhubung kes itu.

Sumber : akupapankekunci.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!