“Doktor kata mungkin mengandung, saya belum kahwin” – Wanita terkejut, perut bvncit macam ham1l 5 bulan petanda peny4kit serius

BERMULA dengan simpt0m demam berpanjangan sehingga sebulan lamanya, siapa sangka rupa-rupanya ia adalah petanda kepada peny4kit yang serius.

Wanita muda yang hanya mahu dikenali sebagai Hawa Zainal berkata, dia sendiri tidak menyangka beberapa situasi sedikit pelik yang dialaminya sebelum ini adalah simptom kepada peny4kit k4nser ov4ri tahap dua.

“Mula-mula saya alami demam on-off selama sebulan pada Jun lalu. Saya pergi buat swab test dua kali, namun hasilnya dua-dua keputusan negatif c0vld-19. Ketika dem4m tu saya ada juga rasa s4kit sendi. Doktor syak saya dem4m denggi tapi tak juga.

“Nak dijadikan cerita, saya memang ada g4strik dari dulu. Ada satu hari, saya pergi klinik lagi sebab g4strik dan masa doktor buat pemeriksaan ketika berbaring, perut rasa teg4ng dan keras.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Doktor kata saya mungkin meng4ndung. Kebetulan perut pun sedikit bunc1t tapi saya fikir sebab b4dan berisi. Terkejut juga bila dia kata macam tu dan saya jelaskan saya belum kahwin.

“Bila saya cakap macam tu, doktor terus refer saya ke hospita1 kerana ia mungkin fibroid,” kata wanita berusia 22 tahun ini kepada mStar.

Ujarnya, pada hari yang sama juga dia ke hospital untuk menjalani pemeriksaan sebelum menerima perkhabaran yang mengejutkan daripada doktor.

“Doktor jalankan pelbagai prosedur untuk kenal pasti peny4kit saya. Hari itu juga dapat tahu bahawa ia kemungkinan k4nser. Masa doktor beritahu, saya rasa t4kut… sebab kita rasa sihat saja. Men4ngis la juga. Dalam famili juga tiada sejarah sakit k4nser, namun saya anggap ia ujian untuk saya.

ovari 2

Hawa disahkan menghid4p k4nser ov4ri tahap dua pada Jun lalu.

“Pada Julai, saya jalani pembedah4n untuk buang tum0r di perut. Hampir tiga minggu dirawat di hosp1tal. Sedih juga sebab terpaksa duduk seorang diri, tak ada siapa boleh teman kerana situasi sekarang c0vld-19 belum reda.

“Hanya jururawat saja yang melayan. Masa sedang s4kit tu, saya lihat apa yang saya alami ni tidaklah setara pes4k1t lain… ada yang lebih teruk. Sebulan selepas oper4te, saya dimasukkan sekali lagi ke hospital kerana dehidrasi kesan pasca pembed4h4n.

ovari 1

Menjalani pembed4h4n membu4ng tum0r pada Julai baru-baru ini.

“Alhamdulillah, keluarga, rakan-rakan dan pensyarah banyak bagi kata-kata semangat,” ujarnya yang juga penuntut jurusan Perniagaan Antarabangsa di sebuah Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA).

Tambah Hawa yang berasal dari Merlimau, Melaka ini lagi, tujuannya memuat naik video di aplikasi TikTok adalah kerana mahu berkongsi pengalaman selain menyeb4rkan kesedaran kepada orang lain, khususnya wanita.

“Mula-mula tu sajalah muat naik video sebagai kenangan… tak sangka pula ramai request ceritakan pasal peny4kit saya. Apa yang boleh saya kongsikan, kurangkan makan fast food dan junk food.

“Kalau rasa ada perubahan yang tak normal cepat-cepat pergi jumpa doktor. Untuk kes saya, saya rasa agak lambat juga bertindak sebab perut dah membesar macam orang lima bulan meng4ndung. Saya ingat buncit biasa, lagipun ia tak rasa s4kit.

ovari 3

Hawa kini perlu menjalani dua lagi pusingan kemoter4pi.

“Walaupun dah jalani pembed4h4n, ada juga perasaan bimbang tum0r tu tumbuh semula. So far Alhamdulillah saya rasa makin sih4t. Buat masa ini saya perlu jalani kem0terapi dan masih berbaki dua pusingan.

“Saya terharu sangat ramai doakan cepat sihat di ruangan komen. Ada juga c4ncer surviv0r yang kongsi kisah masing-masing. Terima kasih sangat-sangat,” akhirinya.

Sumber : mStar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!